Doorgaan naar de inhoud
14 maart 2024

Waarde(n)vol leren op Opleidingsschool IJssel-Veluwe

Identiteit en waarden, dat zijn belangrijke begrippen binnen Opleidingsschool IJssel-Veluwe. Op het Nuborgh College en het Greijdanus onderzoeken studenten grondig wat voor leraar zij willen zijn en vanuit welke waarden en overtuigingen zij willen lesgeven.

Zoektocht naar professionele identiteit

Om studenten te ondersteunen in de zoektocht naar hun professionele identiteit, legt IJssel-Veluwe extra nadruk op zes ontwikkeldoelen. De eindkwalificatie ‘Waarde(n)volle en reflectieve professional’ staat daarbij niet voor niets op de eerste plek. Dit ontwikkeldoel is niet belangrijker dan de andere, maar staat in deze opleidingsschool aan de basis van professionele ontwikkeling.

Profiel van de professional

Opleidingsschool IJssel-Veluwe vindt het belangrijk dat docenten in opleiding zich ontwikkelen op basis van zes kwalificaties:

  1. Waarde(n)volle en reflectieve professional
  2. Onderzoekende professional
  3. Innovatieve professional
  4. Theoretisch gefundeerde professional
  5. Samenwerkende professional
  6. Inclusieve professional

Uitgebreide informatie over deze kwalificaties lees je op de website van de Opleidingsschool.

Lesgeven vanuit eigen waarden

Schoolopleider Mildred Wijma: ‘Bij de scholen die deel uitmaken van Opleidingsschool IJssel-Veluwe werken we vanuit christelijke waarden. De docenten-in-opleiding die binnen onze scholen leren en werken hebben niet per se een christelijke achtergrond: elke student is van harte welkom om bij ons het werkveld te verkennen! Wij vinden het belangrijk dat studenten die bij ons een leerwerktraject doen, zich hier thuis voelen en deel uitmaken van het team. Hun leervragen en professionele ontwikkeling staan voorop. We leren ze niet om les te geven zoals wij dat hebben bedacht. We leren ze om les te geven vanuit hun eigen dieperliggende waarden.’

Positieve waardering door studenten

In januari 2024 heeft IJssel-Veluwe een evaluatie gehouden onder haar studenten. Hieruit blijkt dat studenten het onderwijs in de Opleidingsschool bijzonder positief waarderen:

‘De lessen wpl en bpb én de stagedagen waren goed op elkaar afgestemd. Het is heel fijn om zowel de theorie en de praktijk samen te voegen en het vak zo te leren.’

‘Het gesprek aangaan met docenten en leerlingen is heel leerzaam. Dit heeft mijn ontwikkeling geholpen omdat ik hier meer inzichten door heb opgedaan over het docentschap en ik hier nu anders naar kijk.’

‘Ik heb geleerd wat mijn talenten zijn en hoe ik die kan inzetten als docent.’

‘Je krijgt persoonlijke begeleiding. Docenten en begeleiders staan voortdurend snel voor je klaar.’

Meer weten over IJssel-Veluwe?

Op de website www.opleidingsschoolijsselveluwe.nl lees je meer over deze opleidingsschool en de eindkwalificaties. Wil je meer weten over werkplekleren op IJssel-Veluwe? Schoolopleiders Mildred en Marloes vertellen je er graag alles over. Hun contactgegevens vind je hier.

Delen

Voorgestelde berichten