Doorgaan naar de inhoud
2 december 2022

Nieuwe aspirant-Opleidingsschool: &wij

Vijf jongeren lopen door de gang van een school. Ze lachen naar elkaar en houden boeken en schriften vast.

Het ministerie van OCW heeft Opleidingsschool &wij* de status van aspirant Opleidingsschool toegekend. Dat betekent dat &wij de komende vier jaar een tegemoetkoming ontvangt om zich te ontwikkelen tot volwaardige Opleidingsschool. Openbaar Onderwijs Zwolle en de lerarenopleidingen van Windesheim werken sinds het voorjaar van 2022 samen in dit partnerschap om leraren-in-opleiding in de school op te leiden tot gedreven, startbekwame docenten. 

Beroepsbeeld met drie pijlers

Opleidingsschool &wij geeft in de praktijk al volop handen en voeten aan Samen Opleiden. Een belangrijk uitgangspunt binnen het partnerschap is gelijkwaardigheid tussen de partners. Het beroepsbeeld van Opleidingsschool &wij kent drie pijlers: 

 • Pijler ‘Relaties opbouwen’
  Alleen ga je sneller, samen kom je verder.
 • Pijler ‘Eigenaarschap tonen’
  Alle betrokkenen nemen verantwoordelijkheid voor hun deel in het geheel en werken vanuit dat besef.
 • Pijler ‘Maatwerk leveren’
  Elke leerling en elke docent (in opleiding) krijgt een onderwijsaanbod dat past bij de leervraag.

Rol van Student Voice

In haar beoordelingsrapport zegt de commissie het krachtig te vinden dat de Student Voice onderdeel is van de kwaliteitscultuur van &wij. Leraren in opleiding hebben een actieve rol in de ontwikkeling van de Opleidingsschool. Zij praten vanuit hun studentervaring direct mee over ontwikkelvraagstukken en reiken mogelijkheden en oplossingen aan. Ook nemen zij deel aan ontwikkeldagen, ze geven gevraagd en ongevraagd advies aan het team en feedback op de ontwikkelplannen.

Samenwerkende partners

De partners in Opleidingsschool &wij zijn:

 • Expeditie 0-18 Zwolle (Kindercampus Triomundo, Onderwijsroute 10-14, Onderwijsroute Mens& en &jij, Van der Capellen scholengemeenschap)
 • De Capellenborg, Wijhe
 • Het Zeven Linden College, Dedemsvaart
 • Het Van Kinsbergen College, Elburg
 • Windesheim Lerarenopleidingen AVO, BO, Calo en het Teachers College

Naar de profielpagina van Opleidingsschool &wij

 

* Opleidingsschool &wij heeft de tegemoetkoming toegekend gekregen onder de naam/werktitel De Expeditie. Om verwarring met samenwerkend partner Expeditie 0-18 te voorkomen, is de naam van de Opleidingsschool nu veranderd in &wij.

Delen

Voorgestelde berichten